nosmotnos

Direktlänk till inlägg 23 juli 2014

Extrem värme! Vad kan DU göra för din hund?

Av nosmotnos - 23 juli 2014 14:14

Nu är det stekande hett ute och självklart passar man på att njuta! Men samtidigt får vi inte glömma bort våra fyrbenta vänner som har päls som blir varm och saknar den svettfuktion som vi människor har.


De vanligaste problemen som uppstår för en hund sommartid är värmeslag, uttorkning samt värme-eksem.

Vad kan följderna utav dessa faror vara, och vad kan DU som hundägare göra för att förebygga, och om olyckan är framme behandla?


Värmeslag

Som jag tidigare nämnde så svettas inte hundar på samma sätt som vi människor gör då de inte har några svettkörtlar. Hundarnas sätt att svalka sig är istället att hjässa(flåsa). Det som händer då är att hunden skickar iväg sitt blod så att det transporteras via blodådrorna till munhålan. I munnen finns det svalt saliv, som kylts ner pga att hunden hjässat och andats in sval luft. Detta svala saliv kyler i sin tur ner blodet i ådrorna. Blodet skickas vidare, nu nedkylt, ut i kroppen för att ha en svalkande fuktion.

Vid värmeslag är det dock så att luften utomhus är lika varm, eller varmare, än vad hunden själv är. Detta resulterar i att luften inte kan kyla ner blodet och det förlorar då sin kylande effekt. Hunden blir då överhettad, vilket resulterar i värmeslag.

Symptom på värmeslag är t.ex

  • Hunden hjässar mycket eller våldsamt
  • Ökad salivproduktion (hunden dreglar mycket)
  • Ökad puls
  • Torra och röda slemhinnor
  • Kräkningar
  • Yrsel

Vad kan jag som ägare göra för att förebygga värmeslag?

  • Undvik mycket motion/fysisk aktivering varma dagar då detta kräver kroppen på vätska.
  • Planera din promenad, gå mycket i skogen där det är svalt och mycket skugga om möjligt, bor man så pass att det är svårt att undvika solen kanske man bör överväga att ta kortare promenader och komplettera med mer psykisk aktivering istället!
  • Ta alltid med vatten på promenader då det är varmt och soligt ute. Man kan även ta med en handduk som blötes upp för att läggas på som ett kylande täcke på hunden.  (OBS!! Endast då hunden är i vila då kroppen kan bli lurad utav att ha detta på sig i rörelse. Gäller även kyltäcken!)
  • Raka ner hundens päls

Vad gör jag om min hund lider utav sådant värmeslag att situationen är akut?

Har behandling genom att erbjuda hunden vätska samt försökt kyla ner hunden genom att ta den till ett svalt område och duschat i vatten inte fungerat, utan hunden fortsätter att visa symptom på starkt värmeslag, tveka inte att ringa till en veterinär och rådfråga. Det skadar aldrig att fråga en gång för mycket utan kan snarare rädda liv. Tänk på att det ALLTID är bra att ha ett telefonnummer till veterinär inlagt i mobilen för krissituationer!


En annan viktig sak att tänka på är att Lämna aldrig din hund i en bil då det är varmare väder ute. Det är flertalet hundar som dött av värmeslag i bilar där ägaren tänkt att de endast ska gå in på affären för att handla en snabbis. Lämna isåfall hunden hemma istället. Här nedan följer en tabell på hur pass varmt det blir i bilen


Tid på dagen    Temp. ute          Väder Temp.       i bilen

08.30                + 14 °C             skugga                + 19 °C

09.30                + 18 °C              skugga               + 38 °C

10.30                + 20 °C              blandat              + 47 °C

11.10                 + 20 °C              sol                     + 57 °C 

12.00                + 23 °C              sol                     + 62 °C

13.30                + 22 °C              sol                     + 85 °C


Vad kan jag göra om jag ser en hund i en varm bil utan ägare?

  • Hunden söker skugga bäst den kan
    - Titta runt och se ifall du kan se någon som kan vara ägare till bilen. Får du tag i personen är det en väldigt bra idé att informera om hur farligt det kan vara att lämna en hund i bilen under sommaren.
    - Ägaruppgifterna på bilen går att kolla upp med hjälp utav en smstjänst som transportstyrelsen har. Du skickar då ett sms med registreringsnumret till nummer 72503(kostar 3 kronor). Sedan kan du söka i valfri nummerupplysning (t.ex eniro.se eller hitta.se) efter personens telefonnummer. Kommer det ingen ägare under en tid så att du känner att hunden kan utsättas för fara, ring polisen.
  • Hunden är panikslagen och kämpar för att komma ut
    - Försök att hitta ägaren (se punkt 1)
    - Ring polisen. Förklara situationen så att de kan komma och hjälpa dig! Notera fordonets registreringsnummer, klockslag (t.ex. hur länge hunden vistats i bilen) samt hur situationen ser ut (solinstrålning i bilen, ventilation) utifall att en anmälan kan komma att göras.
  • Det är imma på rutorna och hunden verkar/ligger apatisk eller är omtöcknad/medvetslös
    - Om tid finns, ring polisen.
    - Känner du att hunden befinner sig i en akut situation där den faktiskt håller på att dö, få ut hunden på snabbast möjliga vis! I en sådan situation får man handla i nöd (Brottsbalken 24:4). Det som kan vara bra att tänka på är att, om möjligt, se till att ha ytterligare en till person med sig som kan göra en bedömning utav hundens tillstånd tillsammans med dig samt hjälpa om det behövs. 
    - När hunden är ute, ta den till skuggan och erbjud vatten (tvinga dock inte i hunden vatten och se till att det inte är iskallt). Om möjligt, duscha hunden i svalt vatten eller ta en blöt handduk och lägg om hunden. I detta tillstånd kan ett veterinärbesök vara att rekomendera.

Uttorkning
Uppstår då hunden har för liten vätskebalans i kroppen, alltså har fått i sig för lite vätska. Det finns en stor risk för uttorkning då man är ute och rör på sig då det är  varmt ute. Uttorkning kan, om det går tillräckligt långt, vara livshotande.

Symptom på uttorkning är t.ex

  • Hjässande
  • Minskad elasticitet i huden
  • Matvägran
    - Även vatten (om hunden vägrar vatten kan ett veterinärbesök vara värt att tänka på då uttorkning kan gå till ett krisstadie ganska snabbt)
  • Slöhet
  • Insjunkna ögon
  • Torra eller klibbiga slemhinnor
  • Kräkningar, Diarré
  • Yrsel

Vad kan jag som hundägare göra?
Se till att alltid ha med vatten på promenader då vädret är varmt. Se till att ta drickspauser, gärna i skuggan, så att din hund får i sig vätska.
Är din hund dålig på att dricka men matglad kan man även hälla i vatten i maten så att hunden får i sig extra vätska där ifrån!


För att kolla om din hund är uttorkad finns det två lätta test man själv kan göra;

  1. Kolla hudens elasticitet
    - Ta tag i lite utav nackskinnet och dra det försiktigt uppåt. Har hunden en bra vätskenivå ska huden snabbt gå ner igen och lägga sig till rätta när du släpper den. Går huden tillbaka väldigt långsamt, eller stannar helt som ett tält, kan detta vara ett tecken på att hunden är uttorkad.
  2. Kolla slemhinnorna
    Lyft upp hundens överläpp och tryck försiktigt med ett finger på tandköttet tills området du trycker på blir vitt istället för rosa. När du sedan släpper fingret ska tandköttet, på en hund med bra vätskenivå, snabbt gå tillbaka till sin tidigare rosa färg. Om det tar lång tid eller stannar kvar på vitt så kan detta vara ett tecken på att hunden är uttorkad.

Värme-eksem

Uppkommer, oftast hos hundar med kortare, ljusare päls eller hos nakenhundar då huden blottas mer för solen.  Men kan absolut uppkomma hos alla hundar, långhåriga som nakna.

Värme-eksem visar sig som eksem som kliar något enormt, och det är då viktigt att se till så att hunden inte kliar på eksemen eftersom att den då kan klia upp sår istället.


Vad kan jag som hundägare göra?

  • På hundar med kort eller ingen päls kan du...
    - Smörja hunden med solkräm (t.ex. helosans salva med solskyddsfaktor)
    - Sätta på hunden en tunn, ljus tröja
  • Hundar med lång och/eller tjock päls
    - Bör man se till att vistas mestadels i skugga med. Självklart gäller ju detta dock även hundar med kort eller ingen päls också!

Har din hund fått eksem kan ett veterinärbesök vara att överväga så att hunden får en behandling som reducerar både kliande och eksem.


Tänk på att under sommaren är det också vanligt med fukt-eksem, även kallat Hot spots.

Dessa uppkommer ofta på hundar med lång och/eller tjock päls som badar mycket. Bakterierna finner fuktig päls som ett härligt ställe att gro på, se därför till att torka din hund ordentligt efter bad!


En annan viktig sak är såklart att se till att njuta riktigt mycket av sommarvärmen! Och tänk även på att du som matte/husse även måste ta hand om dig i solen. :)



På dagis idag såg vi till att skydda oss från solvärmen genom att ta en lugn promenad i skogen! Det var väldigt uppskattat, då hundarna nog inte ens blev hälften så utmattade som de antagligen hade blivit utav en promenad i solen.

Här kommer lite bilder från idag, med ALLA fyra hundar som var på dagis ;) 


             


Ses snart!


/Ronja 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av nosmotnos - 31 oktober 2017 15:43

Hej på er!   Nu har dagen kommit då det är min sista arbetsdag på Nos mot Nos, det känns väldigt märkligt att jag inte längre ska komma hit varje morgon och mötas av viftande svansar och mängder med pussar från alla dagishundar.   2 år gått v...

Av nosmotnos - 1 september 2017 12:38

Hejsan på er, nu var det länge sen sist!   Olyckligt nog när jag hade lovat massa blogginlägg och härliga bilder så får jag inflammation i blindtarmen vilket ledde till operation och en och en halv veckas sjukskrivning, därav har inget bloggande ...

Av nosmotnos - 6 juli 2017 14:35

Hej på er!   Idag är det första fredagen i juli vilket betyder att vi stänger kl 16:00 idag precis som vi gör alla andra fredagar i juli. Hämtning sker mellan 14:00-16:00. Lappar angående detta har suttit uppe i entrén i 2 veckors tid :).   ...

Av nosmotnos - 30 juni 2017 07:41

Hallå på er!   Vill påminna er om att vi fredagar i juli stänger kl 16:00, hämtning av era pälsklingar sker då mellan 14:00-16:00.   Annars vill jag bara önska er en trevlig helg!                                       ...

Av nosmotnos - 22 juni 2017 08:40

Hej på er!   Imorgon är det midsommarafton och dagis är då stängt, därför kommer veckans blogginlägg redan idag!   Vill bara önska er alla en super härlig midsommar, hoppas ni äter massa god mat och massa dans till ''små grodorna'' :).   ...

Ovido - Quiz & Flashcards